Какво е пачуърка?

пачуърк паноПачуърк се нарича техниката на съшиване на текстилни парчета (кръпки), при което се формира определен естетически ефект – образ или мозайка. От там идва и името му (от английски patchwork – “изработено от кръпки”).

Отделни парчета плат се съшиват на случаен принцип или като се спазва определена последователност или схема. В резултат, се получава шарено парче от множество кръпки, редуване на цветове по подобие на чергите, или определено изображение.

В САЩ, където традициите на пачуърка в ново време са най-богати, са известни стотици традиционни стилизирани изображения по подобие на стилизациите в българските фолклорни шевици, килими и китеници.

Съвременните творци в тази област създават и произведения с изображение от типа на живописните творби.

Кога е възникнал пачуърка?

пачуърк одеалоКорените на пачуърка са в древния изток преди новата ера, когато е представлявал средство за максимално използване на текстила. Всяко малко късче се използвало отново като се закърпи към други остатъци.

При пътуванията си на запад източните търговци го носят в Египет, където има запазени произведения от времето на фараоните, а по-късно е пренесен и в Европа. Търговците носели подсилени и подплатени дрехи изработени от множество малки парчeнца, плод на практичността и естетическата изява на жените им.

Пачуъркът по света

пачуърк одеалоКръстоносните походи и завладяването на Новия Свят разпространяват пачуърка из цяла Европа и в Америка. Европейските преселнички донесли със себе си уменията и традициiте свързани с пачуърка. Те изработвали завивки от парчетата стари дрехи.

В Америка, европейската техника се среща с индианската, където пачуъркът има свой независим живот и дълги традиции, и се обогатява от нея. Индианците също практично изполвали парчетата плат и кожа. Техниките, които са развили се използват и до днес и носят специфичен колорит и топлина.

Пачуъркът днес

Пачуърк покривка за леглоВ наши дни пачуъркът е много повече от максимално удължаване на живота на тъканите. Покривките за легла и завивките изработени с тази техника са широко разпространени по света и са традиционен и желан подарък за младоженци, новородени и годишнини.

Разнообразието на модели, форми и цветове прави пачуърка незаменим акцент за всеки интериор – както за дома, така и за обществени и бизнес интериори.

Реклами